Състезателна електроника за дизелов двигател на достъпна цена

Diesel ECU Commander 6D

Sybele Commander 6D дизелов състезателен компютър

Желанието за повече скорост и надеждност са ключови елементи за всяко едно състезание. След навлизането на комън рейл системите за управление на дизелови двигатели, BMW и Bosch през 1998г. успяват да спечелят и първото си маратонско състезание „24-те часа на Нюрбургринг”. Няколко години по-късно дизеловите двигатели бележат серия от успехи на „Рали Париж-Дакар”, „24-те часа на Льо ман”, WTCC.

Създаването на ЕКУ управляващ дизелови инжектори работещи на напрежение от 40 до 150V, пиков ток до 20А и няколко последователни впръсквания е задача изискваща необходимите инвестиции и научноизследователска развойна дейност. Затова и състезателните електроники на пазара може да ги преброим на пръстите на едната ръка. Bosch Motorsport са основоположници на пазара, но цената варира от 7500Е до 10000E, в България монтаж не се извършва и съпорта е нулев. Други варианти са Sybele Commander6D, Nira i7r, BodyLogic. Като само системата на Nira i7r се състои от един компютър, останалите използват отделен модул за управлението на дюзите. Цените им варират между 3000-4000E.

В тазгодишното провело се рали Dakar 2013, „Bulgaria Off-Road Team” завърши успешно. Тяхното BMW X1 използваше компютри Sybele настроени от NTuning. По време на състезанието системата се представи повече от задоволително. С вградените стратегии за отчитане и контрол на грешките, запис на екстремални показатели по време на състезателните етапи, механиците имаха възможност да следят реалното състоянието на двигателя.

  1. No Comments