Лош чип тунинг правен за от непрофесионалисти

Лош чип тунинг – Какво означава това?

Често се говори как след чип тунинг, определена кола показала страховити резултати на дино-стенд. Например, стандартно е 120 конски сили, но след „чип“ станала 240, за въртящия момент да не говорим? Темата за конските сили и реалното поведение на колата е важна тема!

Ето и малко пояснения. Кола с чип тунинг от пишман „мапер“, който не знае за какво става дума или просто е искал да изкара максимума – какво прави той? Влиза в някоя програмка за чип тунинг и започва да завишава. Какво завишава и с колко няма как да знае, но той го прави и то смело. Ефектът е поразравящ. Примерната графика е на турбо бензинова кола – Оригинал (червено), стандартен чип тунинг (черно), чип тунинг за дино (зелено).

Пишман тунера е направил опит за над 40% засилване на колата, което за заводския модел е невъзможно. Поне в Европа досега никой не е успял. Автомобилът макар и за кратко прави толкова високи пикове, че собственикът и направо губи думи. Даже се измерва с телефони, таблети и какво ли още не. Във въпросния диапазон около 3000 оборота двигателя създава впечатлението, че върви много. Въпреки това колата, не става за каране. Тя няма плавно движение, а само един пик, който като свърши колата все едно забива нос (Тази пикова мощност е в много тесен диапазон обороти и реално е безсмислена). След седмици ходене по мъките собственикът в крайна сметка отива на изпитани решения.

Така лесно се стига до извода – Кола с много коне или тяга показани на дино, не означава бърза и безпроблемна кола. Все пак при ежедневен автомобил, той трябва да може да се движи приятно и икономично.

  1. No Comments