Чип тунинг при голямо надморско равнище

Всички знаем, че надморското равнище е определящо за количеството кислород във въздуха. При височина над 3000 м, мощността на двигателя се намаля приблизително 30%, поради липсата на кислород и значително по-ниско налягане на въздуха.  За това и чип тунинг при такива условия си има своите особености.

При автомобили без принудително пълнене, загубата на мощност е най-изразена. Затова трябва да се предприема при чип тунинг и съответните корекции в горивните карти. Съвременните бензинови горивни системи, предлагат корекция на впръскването в зависимост от атмосферното налягане. Това в повечето случай е чрез задаване стойности на ламбдата над 1,

Чип тунинг при голямо надморско равнище

Чип тунинг при голямо надморско равнище

опитвайки се да обеднят сместа. Това се налага заради факта, че засмукваното количество кислород е по-малко, и впръсканото гориво трябва да намали. Но в режимите на ускорение и на „пълна газ”, сместа остава непроменена, което в състезателно темпо се отразява в допълнителен спад на мощността и драстичен преразход на гориво. Максимална мощност при атмосферни бензинови мотори имаме около A/F 12.6, и при чип тунинг трябва това да се цели.

Този проблем е разгледан отлично при самолетите, където при карбураторните двигатели в купето има обеднител на сместта. Заедно с датчик за температурата на изгорелите газове, може да се настройва в движение количеството гориво.

Съвсем наскоро прочетох изказване на българския отбор участващ на Дакар 2012 „Българите имаха проблеми при подхода към Андите с електрониката и инжекциона, който не впръсква повече гориво при разредения въздух на голямата надморска височина и това прави горивната смес по-бедна.”, което още веднъж доказва, че автомобилната електроника не е лъжица за всяка уста.

  1. No Comments